Anticipatie


Uit een onderzoek naar penalty’s in Europese competitiewedstrijden blijkt dat bij 77% van de penalty’s de keeper al duikt voordat de bal is geschoten. Die tactiek geeft het beste resultaat, want in 60% van de gevallen dat de keeper eerder duikt, gaat de bal er niet in. Terwijl bij penalty’s waarbij de keeper pas reageert nadat de speler heeft geschoten, 8% wordt tegengehouden.9

In een halve seconde moet de keeper inschatten waar de bal komt, hoe hard de bal gaat om vervolgens de bal tegen te houden. Voor veel keepers is dit een onmogelijke taak, zeker als de bal elf meter van ze vandaan wordt geschoten. Om meer kans te hebben om de bal tegen te houden, voert hij sommige inschattingen al uit voordat de bal de voet van de speler heeft verlaten. Zo kunnen goede keepers een fractie van een seconde voordat de penalty wordt genomen al zien waar de bal terecht gaat komen.

De houding van de speler verraadt heel veel over waar de bal terecht gaat komen. Als de speler rechtsbenig is en zijn knie staat opengedraaid naar het doel, is de kans groot dat hij de bal in de rechterhoek gaat schieten. Als de knie wat meer gesloten is, zal de bal waarschijnlijk naar links gaan. Ook is het voor de keeper verstandig om te kijken naar de linkerarm bij een rechtsbenige speler. Die zal namelijk omhoog gaan als de bal in de rechterhoek wordt geschoten. Dit doet de speler om in evenwicht te blijven. Als hij naar rechts schiet, verplaatst hij zijn gewicht naar links, zodat hij de bal makkelijker in de rechterhoek kan plaatsen. Als de speler de bal in de linkerhoek schiet, blijft de arm meestal langs het lichaam hangen.

Voorbeeld 1:


Afbeelding 4: De arm en de plaatsing van het standbeen, in dit geval het linkerbeen, verraden dat de bal in de rechterhoek zal komen.


Afbeelding 5: De keeper ziet op tijd waar de bal komt en kiest de goede hoek.





Voorbeeld 2:


Afbeelding 6: Door zijn arm laag te houden en zijn lichaam naar het doel te draaien, stuurt de speler de keeper de linkerhoek in.

Afbeelding 7: De bal gaat echter in de rechterhoek en de keeper kan alleen maar toekijken.

Om dit te simuleren geven we de keeper in ons model een negatieve reactietijd. Dit klinkt misschien raar, maar het klopt wel als je naar de formule kijkt.

thandeling = tbal - treactie

Het eerste moment waarop de keeper aan de speler kan zien waar hij gaat schieten, is het moment dat de speler zijn standbeen naast de bal zet. De voet van het standbeen wijst meestal naar de hoek waar de bal terecht gaat komen. De tijd tussen het neerzetten van de linkervoet (bij een rechtsbenige schutter) en het schieten van de bal, is ongeveer 150 ms. Als de keeper optimaal gebruik maakt van de lichaamstaal van de speler, heeft hij dus 325 ms extra om de bal tegen te houden.10