Conclusie


Uit ons onderzoek blijkt dat de uitkomst van een penalty heel erg afhankelijk is van of de keeper anticipeert of niet. Als de keeper goed op de lichaamstaal van de speler let, zal hij bijna alle penalty's kunnen tegenhouden. Zelfs een speler die de bal precies kan schieten waar hij hem mikt, zal nog steeds 87% kans hebben om te missen. De speler zal dan hard in een hoek moeten schieten om te scoren. Het liefst natuurlijk in een bovenhoek, omdat de keeper daar het moeilijkst bij kan komen. Dat is dus de enige penalty die altijd raak zal zijn. Van deze hoeken is de niet-standbeen, bij een rechtsbenige keeper de linkerhoek voor de speler, de gunstigste, omdat de keeper zich minder af kan zetten in die richting en dus minder tijd heeft om de bal te stoppen. Veel spelers zullen echter voor een benedenhoek kiezen, aangezien je bij een hoog schot kans hebt dat de bal over gaat. Belangrijk is ook dat de speler een goede traptechniek heeft en zelfverzekerd is. Bij een afwijking van een halve meter is de succeskans al verminderd van 13% naar 0%.

Als de keeper echter pas reageert op het moment dat de bal geschoten is, hoeft de speler helemaal niet zo goed te kunnen schieten om te scoren. Bij een afwijking van een halve meter gaat nog steeds 36% van de penalty's erin. Een precies schot heeft dan nog 56% kans om erin te gaan. Hieruit concluderen wij dat het op topniveau een vereiste is dat de keeper anticipeert op de speler.

Belangrijk is dan wel dat de keeper de goede hoek kiest. Zodra de speler de keeper de verkeerde hoek in weet te sturen, hoeft de bal helemaal niet zo hard en goed geplaatst te zijn. Doordat de keeper dan de verkeerde kant op duikt, zal hij de bal niet meer kunnen tegenhouden. Het is voor de speler dus aan te raden om zo min mogelijk te verraden waar de bal terecht zal komen. Een speler met wat minder goede techniek kan beter proberen de keeper op het verkeerde been te zetten dan de bal proberen hard in de hoek te schieten waar de keeper heengaat.