Interview
Donny van Iperen (Penaltynemer)

Weet je van te voren al in welke hoek je gaat schieten of kijk je wat de keeper doet?
Ik heb bij elke penalty al een hoek in mijn hoofd, maar ik kijk wel altijd naar hoe de keeper staat. Ik blijf de hele tijd naar de keeper kijken. Daar wordt een keeper soms wat zenuwachtig van. Ik wacht tot de keeper duikt en dan schiet ik hem binnen.

Beïnvloedt de druk hoe je de penalty neemt?
Ik ben vrij koelbloedig, dus de druk heeft niet zoveel invloed op mij, maar ik weet wel van andere spelers, die wel last hebben van druk, dat het je de das om kan doen.

Onderzoek je voor de wedstrijd naar welke hoek de keeper vaak duikt?
Soms kijk ik wel eens filmpjes van het team waar we tegen moeten spelen en als er dan een penalty wordt genomen, let ik wel op naar welke hoek de keeper duikt, maar in principe blijf ik gewoon hetzelfde doen als wat ik altijd doe.

Trainen jullie op penalty's?Niet met het hele team, maar ik persoonlijk wel. Na afloop wil ik nog wel eens wat penalty's nemen, gewoon voor het gevoel. Dat vind ik heel belangrijk, want als je in de wedstrijd een gevoel hebt van "ik ga hem toch wel scoren, hoe dan ook", heb je meer vertrouwen in jezelf en dan is de kans dat de bal erin gaat veel groter.

Hoe vaak moet je een penalty nemen?
Ik heb tot nog toe (december 2013), in dit seizoen, vijf penalty's genomen en gescoord.Nick Olij (Keeper)

Waar let je op als je een penalty tegen moet houden?
Ik let op hoe de speler staat ten opzichte van de bal. Staat hij recht voor de bal of schuin voor de bal? Verder is het een beetje op gevoel. De ene keer denk je "hij gaat daar schieten" en het andere moment weer "hij gaat in de andere hoek schieten". Ik reageer dus niet op het schot, maar op de speler. Dat komt vooral omdat het zo'n korte afstand is. Als je gaat afwachten, ben je meestal te laat. Een penalty door het midden is daarom heel effectief, want een keeper kiest negen van de tien keer een hoek.

Probeer je de penalty nemer uit zijn concentratie te halen?
In die zin dat ik ervoor probeer te zorgen dat er zoveel mogelijk tijd zit tussen het moment dat de speler de bal neerlegt en dat hij hem ook daadwerkelijk neemt. Op die manier haal je hem een beetje uit zijn concentratie.

Is er een hoek waar je makkelijker naartoe kan duiken dan een andere hoek?
Mijn favoriete hoek is de linkerhoek, omdat ik met mijn rechterbeen beter kan afzetten dan met mijn linkerbeen. Op die manier kan ik meer vooruit duiken, waardoor ik meer kans heb om de bal te pakken.

Trainen jullie op penalty's?
Nee, ik train niet heel veel op het tegenhouden van penalties. Het gebeurt namelijk niet vaak dat je een penalty tegen krijgt. Ik vind het belangrijker om op andere dingen te trainen waar je hoogstwaarschijnlijk meer aan hebt in de wedstrijd.

Hoe ga je om de druk?
De druk is voor de keeper niet heel groot. Als ik hem pak is het mooi meegenomen en als ik hem niet pak is het jammer. De druk ligt meer bij de speler. Hij is degene die de penalty móet scoren.