Methoden van onderzoek


Vragen

Hoofdvraag

Wat is de perfecte penalty?


Deelvragen

Hoe snel kan een keeper reageren?
Welk oppervlak bestrijkt de keeper in het doel?
Wat is de meest gunstige baan van de bal?
Hoe kun je aan de aanloop van de speler zien waar hij de bal gaat schieten?


Hypothese

Wij denken dat er niet zoiets bestaat als "de perfecte penalty" die altijd raak is, maar we geloven wel dat er een penalty bestaat waarvan je bijna zeker weet dat hij raak zal zijn. Dit zal volgens ons een penalty zijn die hard in de bovenhoek wordt geschoten, omdat de keeper dan zoveel afstand moet afleggen, dat hij nooit bij de bal kan. Het is echter wel een risico om hoog te schieten, omdat je dan snel overschiet, De bal hard en laag in de hoek schieten is dus een goede tweede. Het voordeel daarvan is dat de keeper niet alleen ver naar rechts of naar links moet duiken, maar dat hij ook nog naar de grond moet.Verantwoording

Voor het computermodel hebben we het programma Eclipse gebruikt, omdat het één van de beste gratis open-source Java programma's is. Het is ook een programma waarmee wij, vooral Alex, veel ervaring hebben.

Voor de interviews hebben we gekozen voor twee AZ-spelers, simpelweg omdat we contacten hadden binnen AZ. Niels Kok, die wij twee jaar als gymdocent hebben gehad, werkt bij de jeugdopleiding van AZ en hij heeft ons in contact gebracht met keeper Nick Olij en penaltynemer Donny van Iperen.