Panenka


Er is ook een hele andere manier om een penalty te nemen: De Panenka-penalty, vernoemd naar de bedenker ervan, Antonin Panenka. Een voetballer die een Panenka-penalty uitvoert, doet net alsof hij de bal hard in de hoek gaat schieten, maar vlak voordat hij de bal raakt, stift hij hem zacht door het midden van het doel. De keeper wordt op die manier naar de verkeerde hoek gestuurd.

Video 1: De allereerste uitvoering van de Panenka-penalty


De Panenka-penalty werd voor het eerst uitgevoerd in de finale van het EK in 1976 tussen Tsjecho-Slowakije en West-Duitsland. De wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel, waardoor de teams penalty’s moesten nemen. Toen de Tsjech Antonin Panenka aan de beurt was, stond het 4-3 in het voordeel van Tsjecho-Slowakije. Panenka stiftte de penalty door het midden, terwijl de keeper de rechterhoek in dook. Dankzij deze penalty werd het 5-3 voor Tsjecho-Slowakije en won het het EK.11


Afbeelding 10: Antonin Panenka, de bedenker van de Panenka-penalty.

Video 2: Een te zachte uitvoering van de Panenka-penalty.


Tegenwoordig wordt deze penalty niet heel vaak meer uitgevoerd. Als ze al worden uitgevoerd, is het vooral door grote voetbalsterren. Voor een Panenka-penalty is namelijk heel veel lef en zelfvertrouwen nodig, zeker in een belangrijke wedstrijd. Er zijn in de laatste jaren echter wel een aantal belangrijke penalty’s op de Panenka manier gemaakt:12

In de kwartfinale op het EK 2012 tegen Engeland nam de Italiaan Andrea Pirlo een Panenka-penalty. De penaltyserie eindigde in een 4-2 overwinning voor Italië.

Video 3: De Panenka-penalty van Andrea Pirlo in de kwartfinale op het EK 2012 tegen Engeland.


Dankzij een Panenka-penalty van de Uruguayaan Sebastián Abreu won Uruguay de penaltyserie tegen Ghana in de kwartfinale op het WK 2010.

Video 4: Sebastián Abreus uitvoering van de Panenka-penalty.


Ook in Nederland wordt regelmatig een Panenka-penalty uitgevoerd. In 2012 verzilverde de Feyenoorder Graziano Pčlle in de achtste finale van de KNVB-beker tegen SC Heerenveen een penalty op de Panenka-manier. Feyenoord won vervolgens de penaltyserie.

Video 5: Dankzij deze Panenka-penalty van Graziano Pčlle won Feyenoord de penaltyserie van SC Heerenveen.